VEEL GESTELDE VRAGEN OVER E-BIKES en de antwoorden.

Aflevering
De fiets wordt in doos, vrijwel rijklaar geleverd, tenzij anders gecommuniceerd. U hoeft alleen de pedalen te monteren, het stuur een kwartslag te draaien en stuur en zadel op de gewenste hoogte en in te stellen voordat u kunt fietsen.

Inschakelen lukt niet?
Veel elektrische fietsen zijn voorzien van een accu met aan/uitschakelaar. Druk eerst op de aan/uitschakelaar op de accu voordat u de aan/uitknop op het display indrukt. Hou de knop op het display minstens 1 seconde ingedrukt.
Wanneer u de fiets langere tijd niet gaat gebruiken kunt u de accu weer uitschakelen met de aan/uitknop. Dat voorkomt het weglekken van eventuele lekstroom.

Kinderzitje / Mand / Tas
Er kan een achterzitje op de fiets gemonteerd worden mits er gebruik wordt gemaakt van een adapter. Zonder adapter is een achterzitje niet mogelijk. Let op: De maximale belasting van de achterdrager is 18 kg indien er een accu op de drager is geplaatst. In andere gevallen is de maximale belasting 25 kilo.
Indien de zitbuis aan de bovenkant een stuk ronde buis heeft van tenminste 5 cm kan er dmv een adapter een zitje gemonteerd worden aan de zitbuis (waar de zadelpen in gaat) van de fiets.

Past er een voorzitje op de fiets?
Aan het stuur zelf mag geen zitje gehangen worden. Bij fietsen met een rechte stuurpen kan dmv een adapter een voorzitje worden gemonteerd. Het monteren van een adapter waaraan een zitje kan worden gehangen zal niet lukken wanneer een voordrager is geplaatst, dus wilt u de fiets van een voorzitje voorzien dan zult u het bagagerek moeten verwijderen.

Past er een mand en/of tassen op de fiets?
Bijna alle fietstassen passen achterop een bagagedrager van een fiets. Indien een voorrek is gemonteerd kunt u hierop een mand of krat plaatsen. We raden u wel aan mand of krat met tiewraps of een speciale montageset vast te maken aan het voorrek, om het afvallen van mand of krat onder het fietsen te voorkomen.

Fietsplan
Kan ik de fiets aanschaffen via een fietsplan? Dat hangt af van het fietsplan. Het is niet mogelijk om via Nationale Fiets Projecten, Fiscfree of Bedrijfs Fietsen Nederland de fiets aan te schaffen. Het is wel mogelijk een fiets aan te schaffen wanneer het fietsplan zonder tussenpersoon geregeld wordt. Dat wil zeggen: u levert de aankoopbon in bij de HR afdeling van uw bedrijf. Het bedrijf maakt het aankoopbedrag over aan u. Vanaf januari 2020 geldt er een eenvoudigere ‘fiets van de zaak’ regeling waar vrijwel elke fiets onder kan vallen. Het loont de moeite hierover eens met ‘de zaak’ van gedachten te wisselen.

Waar kan ik de e-bike in het echt bekijken?
In de showroom van BSN Nederland BV in Deventer is een beperkt assortiment fietsen te bekijken en uit te proberen. U kunt een fiets bij u thuis laten afleveren en kostenloos retourneren indien u zich houdt aan de herroepingsvoorwaarden (zie elders op de website).

Welke framemaat is geschikt voor mij?
Fietsen die bij Fietsdeal worden verkocht komen meestal in 1 framemaat. Bij het ene model zal het 48 cm zijn, bij het andere 51 cm. De modellen zijn uitgerust met een lange zadelpen en vrijwel allemaal met een verstelbaar stuur. Hierdoor zijn de fietsen over het algemeen goed in te stellen voor gebruikers tussen de 160 cm en 185 cm.

Hoe werkt een E-bike?
De motor van uw E-bike wordt geactiveerd op het moment dat u begint te trappen. Bij elektrische fietsen moet meegetrapt worden om de motor te blijven activeren. Vrijwel elke e-bike beschikt over de Walk Assist opstaphulp, hierbij hoeft u niet te trappen om de fiets te laten rijden tot een snelheid van 6 km per uur. Bij iedere trapbeweging geeft de motor u een extra zetje waardoor het fietsen makkelijker, lichter en comfortabeler wordt. De mate van ondersteuning kunt u meestal met knoppen op het stuur of op het display instellen. De trapondersteuning stopt bij de wettelijk bepaalde snelheidsgrens van 25 kilometer per uur. Wanneer u harder fiets stopt de ondersteuning vaak vrij abrupt, waardoor het fietsen ineens heel zwaar lijkt te gaan. Advies: rij niet sneller dan 22 a 23  kilometer per uur, dan zal de trapondersteuning niet stokken en rijdt u toch vlot door.

Wat is de actieradius van mijn fiets?
De actieradius van een E-bike geeft aan hoeveel kilometer u maximaal op een volle accu kunt rijden, zonder tussendoor op te laden. De actieradius heeft enerzijds te maken met de kracht van de accu: het aantal Wattuur dat de accu levert en met heel veel externe factoren, zoals het gewicht van de berijder, het weer: temperatuur en wind, het soort weg waarop u rijdt en het totale gewicht van de fiets. Hierdoor is het lastig om de exacte actieradius te benoemen. De genoemde actieradius in folders en websites is een kunstmatig maximum waarbij alle factoren zo gunstig mogelijk zijn en wordt in de praktijk dus vrijwel nooit gehaald.

Waarom maakt een E-bike geluid?
Een E-bike motor maakt geluid, maar dit is zelden een vervelend of hard geluid. Het zal uw fietsbeleving zeker niet beïnvloeden. De ene motor wordt als stiller ervaren als de andere, maar dat verschilt ook nog eens per persoon. Daarnaast hoort u vaak het geruis van de banden en de wind, want meestal rijd men op een E-bike zo hard mogelijk, omdat dat immers makkelijk gaat.

Kan ik een diefstalverzekering afsluiten voor mijn E-bike?
Mede vanwege de hoge waarde van een E-bike raden wij u aan om een diefstalverzekering af te sluiten. Een gestolen E-bike is qua aanschafwaarde niet altijd zomaar te vervangen en E-bikes zijn populair bij fietsendieven. Het is dus geen overbodige luxe om een (diefstal)verzekering af te sluiten voor uw E-bike. Dit werkt net als bij een gewone fiets: voor een elektrische fiets worden geen speciale regels gehanteerd.

Hoe lang duurt het om mijn batterij op te laden?
Gemiddeld duurt het tussen 4 en 8 uur om de batterij van uw E-bike volledig op te laden. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de capaciteit van de accu: een zwaardere accu duurt langer om op te laden en een halfvolle duurt korter dan een helemaal leeg gereden accu.

Hoe hard mag ik rijden op een E-bike?
Volgens de Nederlandse wetgeving is het toegestaan om maximaal 25 km/uur te rijden op een fiets met trapondersteuning. De trapondersteuning zal dan ook bij 25 kilometer per uur ophouden, soms gaat dat nogal abrupt, soms wat geleidelijker. Dat ligt aan hoe de besturingssoftware is ingesteld en dat is meestal niet door de gebruiker te regelen.

Hoe laad ik de batterij op?
U dient de batterij op te laden met de meegeleverde adapter. Deze is vergelijkbaar met een oplader voor een mobiele telefoon. Gebruik altijd alleen de meegeleverde oplader, elke andere kan leiden tot brand in de accu of oplader en zelfs tot een exploderende accu! Gebruik van een niet-originele oplader doet elk recht op garantie vervallen. Laad de accu op bij een temperatuur hoger dan 5 graden Celcius, liefst bij kamertemperatuur. Een koude accu kan minder energie opslaan en zal dus ook eerder leegrijden. Lees voor het gebruik van de fiets de gebruiksaanwijzing en sla de tips over het gebruik van de accu zeker niet over.

Heb ik een kenteken nodig voor mijn E-bike?
Nee, u heeft geen kenteken nodig voor normale E-bikes met een begrensde snelheid tot 25 kilometer per uur. Voor Speed Pedelecs is wel een kenteken vereist en ook een valhelm verplicht. Deze snelle E-bikes mogen 45 kilometer per uur en worden geschaard onder de bromfietsen.

Kan ik mijn eigen snelheid bepalen?
Via de bediening van uw E-bike kunt u zelf gemakkelijk de mate van ondersteuning bepalen. Hoe hoger de ondersteuning, hoe eenvoudiger het is om snel te fietsen met een minimale inspanning. De accu zal hierdoor wel sneller leegraken dan wanneer u zelf volop meefietst.

Kan ik ook op mijn E-bike fietsen wanneer de batterij niet is opgeladen?
Ja, dat kan. Zonder ondersteuning van de motor kunt u de fiets als een normale fiets gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de fiets iets zwaarder zal trappen dan een normale fiets, vanwege het hogere gewicht van motor en accu.

Hoe onderhoud ik de batterij voor maximaal gebruiksplezier?
Neem de volgende voorzorgsmaatregelen voor uw batterij: laad de accu regelmatig op (bijvoorbeeld na iedere rit), laat hem niet geheel ontladen, laad hem bij weinig gebruik ook regelmatig een paar uur op, bijvoorbeeld in de winter elke zes weken 6 uur aan de lader en bewaar de accu bij voorkeur op een droge plek op kamertemperatuur. Is uw schuur erg koud in de winter? Bewaar uw accu dan liever binnen in huis!

Heeft vriesweer veel invloed op een E-bike?
Jazeker, helaas wel. Bij temperaturen onder nul neemt de capaciteit van een accu met tientallen procenten af, waardoor u in plaats van bijvoorbeeld 80 kilometer in de zomer maar 60 kilometer in de winter kunt fietsen. Er kan bij lage temperaturen minder stroom in een accu en er komt ook nog eens minder uit. Laadt de accu in de winter wat vaker op, in een verwarmd vertrek – dan kan er meer stroom in. Daarnaast wordt er in de winter vaak gestrooid en kan het wegenzout uw E-bike aantasten. Was de fiets geregeld om het zout af te spoelen, maar gebruik hiervoor geen hogedrukspuit! Met een hogedrukspuit spuit u mogelijk het vet uit de lagers en kan water in de motor, accu en het display dringen.

Hoe vaak kan ik een accu opladen?
Wanneer u zich aan de voorschriften uit de handleiding houdt en de accu in het begin van zijn leven een aantal keren volledig leeg rijdt en weer oplaadt en verder de accu slechts af en toe geheel leeg rijdt, zal een accu zo’n 500 keer opgeladen kunnen worden. Houdt er rekening mee dat de capaciteit van de accu telkens een heel klein beetje afneemt door natuurlijke veroudering, maar dat de accu kapot zal gaan van langdurig niet opladen.

Wat kan ik doen om zo ver mogelijk te komen op een acculading?
Zorg dat de batterij altijd volledig opgeladen is bij vertrek, leg de accu aan de lader ’s avonds op de dag voor uw fietstocht. Beperk vervolgens het stroomverbruik van de fiets.
Zet de ondersteuningsstand zo laag mogelijk. Neem zo weinig mogelijk bagage mee.
Zorg ervoor dat de fietsbanden goed opgepompt zijn. Gebruik een lichte versnelling.
Schakel terug bij tegenwind of bij het oprijden van een helling, zoals u zou doen bij een fiets zonder elektrische ondersteuning.